Zítra si jdu ke svému kamarádovi vyzkoušet dělat jeden den barmanku a číšnici. Zcela zdarma. Pro mě to bude nová zkušenost, pro něj jedna pomocná ruka navíc. Jako bonus mám slíbeno, že si mohu napéct cokoliv a tam to onen den prodávat.
Napekla jsem vanilkové a čokoládové muffiny (klasika to jistí) a také skořicové a jahodové sušenky.
Muffiny jsem dělala podle knihy mé oblíbené autorky Isy Chandry Moskowitz: Vegan Cupcakes take over the word. O její jiné knize jsem zde již psala. V knize Vegan Cupcakes najdete opravdu velké množství receptů na cupcakes. Já ji často využívám i jako inspiraci pro muffiny (i když o muffinech má Isa jinou knihu).
Usoudila jsem, že pro restauraci udělám základní vanilkové a čokoládové muffiny. Miluju muffiny s ořechy a ovocem, miluju i cupcaky, ale základ je vždy jistota, že se najde někdo, komu přijdou vhod.
Vanilkové muffiny (příp. základ pro cupcake)
Tyto muffiny jsou tak jednoduché a tak dobré, že je nejspíš budete dělat často. Do níže uvedeného receptu můžete totiž přidávat podle chuti ořechy, kousky čokolády či ovoce.
Základem je míchat zvlášť mokré ingredience a zvlášť suché a ty pak smíchat.
Pro tyto muffiny budete potřebovat:
1 hrnek sojového (či jiného rostl.) mléka
1/3 hrnku oleje
1 lžíci jablečného octa
2 lžíce vanilkového extraktu (já většinou dávám méně)
1/4 mandlového extraktu (můžete vynechat, ale s ním je to fakt dobré)
1 a 1/4 hrnku hladké mouky (pšeničná, špaldová...)
2 lžíce škrobu
1 lžíce zarovnaná prášku do pečiva (bez fosfátů)
špetka soli (1/4 lž)
3/4 hrnku cukru
Smícháme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut (hlídáme).
Čokoládové muffiny jsou pak velmi podobné:
1 hrnek sojového mléka
1 lžíce jablečného octa
1/3 oleje
1 lž vanilk. extraktu
1/4 lžíce mandlového extraktu
3/4 hrnku cukru
1 hrnek hladké mouky
1/3 hrnku holandského kakaa
1 lž prášku do pečiva (bez fosfátů)
1/4 lžíce soli
Opět smíchat mokré a suché ingredience zvlášť, pak dohromady a péct na 180 stupňů asi 20 minut.
Jahodové sušenky jsem dělala podle tohoto receptu s trochou úprav.
1 hrnek jemných ovesných vloček (já je trochu rozmixovala)
3/4 hrnku sušeného kokosu
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek cukru
130g oleje (v pův. receptu je vegan margarín, ale já dala olej)
1/2 lžíce sody (já dala prášek do pečiva)
1-3 lžíce vody (pokud bude potřeba)
jahodový džem (doporučuji opravu kvalitnější, v chuti sušenek se to pak projeví)
Z ingrediencí udělejte těsto (nejdříve smíchejte mokré a suché ingredience zvlášť).
Naberte si lžičku těsta. Z těsta udělejte kuličku a na plechu ju trochu zploštěte a udělejte palcem či druhým koncem vařečky důlek. Do důlku dejte trochu džemu.
Pečte na 150 stupňů asi 20 minut (já to pekla přesně a nechala dojít na plechu).
Z množství těsta mám asi 40 kuliček po cca 2 cm v průměru.
Na sušenky z první fotky tohoto článku recept nemám, dělala jsem to od oka, obsahují kromě základních ingrediencí jako mouka, cukr, olej, prdopeč také posekané ořechy a skořici.
všechny vypadají nádherně! moc zajímavá knížka :)
OdpovědětVymazatúžasné, seš šikovná :) barmanku, jakože budeš míchat koktejly? :)
OdpovědětVymazatVšechno je to táák krásné! :))
OdpovědětVymazatŠkoda, že teď na pečení moc nemám náladu, jinak bych hned něco z toho vyzkoušela. :P
To sou dobrůtky ♥
OdpovědětVymazatDěkuji. :)
OdpovědětVymazatKriss: V těch vedrech to není úplně ono, takže chápu. :)
Petra: No vesměs to jsou jednoduché věci, žádné zcela pravé koktejly. :) Na ty bych si netroufla.
Jéé..to si dám :)
OdpovědětVymazatwww.andie-chambers.blogspot.cz (budu ráda, když mě navštívíš, jsi srdečně zvána))
ó, ty sušenky ♥
OdpovědětVymazatTy sušenky vypadají pěkně :)
OdpovědětVymazatjedna větší dobrota než druhá :)
OdpovědětVymazatAhoj, poměrně dlouho jsme vybírali bazén a nakonec jsme si vybrali bazén od top bazeny a jsme s ním spokojeni. Nevyšel tak draho a docela dobře nám poradili. Nepotřebovali jsme žádný super trupr bazén. Prostě něco na ochlazení a aby si měly děti kde hrát.
OdpovědětVymazat