30. června 2013

Mango vegan zmrzlina

Koupila jsem si formičky na zmrzlinu a rozhodla jsem se vyzkoušet mnoho receptů na veg zmrzliny. Pár jsem jich v minulosti zkoušela, ale zatím to konzistencí nebylo nejlepší (chuťově však ano!).

Včera jsem vyzkoušela mango zmrzlinu podle tohoto webu, jen bez likéru, neboť jsem žádný neměla. Zmrzlina je chuťové výtečná. Hmotu jsem dala do formiček a dala mrazit. Kokosové mléko rádo tuhne hodně, takže mi dalo práci to z formičky dostat. Likér, který jsem nedala a je součástí receptu, by prý zmrzlinu tolik neztuhl. Zmrzlina však nebyla tuhá až "na kost" a dala se pěkně okusovat. :)) Kdybyste s ní chtěli dělat kopečky, bylo by třeba po vytažení z mrazáku chvíli počkat.


Na 6 formiček je potřeba:
2/3 plechovky kokosového mléka (kupuji Alnatura a nechávám přes noc v lednici, aby se oddělila "voda" a tuhá část)
2 - 4 lžíce mandlového mléka (nebo použijte kokosovou vodu z plechovky)
2 - 4 lžíce cukru (podle zralosti manga, klidně by to šlo i bez cukru)
1 zralé mango
1/2 lžíce vanilkové esence
1 lžíce likéru (já jsem nedala, ale na zdrojovém webu to doporučují, neboť pak zmrzlina tolik neztuhne a jde lépe kopečkovat)

V původním receptu je všeho více, já si porce zmenšila, neboť jsem neměla tolik manga (původně se počítá s 1 a 1/2 hrnkem manga, což na moje mango nestačilo). :)

Zmrzlinu jsem dělala především pro přítele a ten si ji velmi pochvaloval. Sám mi pak udělal večeři - přidávám fotku. Recept však nemám... Jde však o marinované sojové plátky, thajskou zeleninovou směs a rýži.

11 komentářů:

  1. ta zmrzka má pěknej tvar :)tvůj přítel jí taky nějak zdravěji? :) nebo je jen vegan? :)

    OdpovědětVymazat
  2. tybrďo, ta dolní dobrota vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Petra: Přítel je též vegan, ale úplně nejzdravěji nejí, takže se to do něj snažím dostat já (hlavně asi čerstvou zeleninu). :)

    Natly: a také skvěle chutnala, moc si užívám, když mi vaří někdo jiný než já :))

    OdpovědětVymazat
  4. Zmrzlinu bych mohla i obědvat, dík za receptík:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  5. jéé, supér! Konečně taky nějaký další vegan blogspot:-), na který jsem narazila! <3 teď z toho mám úplnou radost :)
    mňam mňam!!*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že jsem rozveselila. Také mívám moc radost, když najdu nový veg blog :)

      Vymazat
  6. Parádní! Tohle nemá chybu, myslím, že takové zmrzky jsou tisíckrát lepší než kdejaké supr smetanové! ;-) K tobě bych se nechala tak ráda hned pozvat! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Does the ice-cream taste vanilla? I still look for recipe for vegan ice-cream that taste both vanilla and milk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chatul: sadly, it taste like mango ice cream :) But I found this: if you use banana (not mango) and add vanilla seed (or vanilla aroma), it will be almost like vanilla ice cream. :)

      Vymazat
  8. Mangovou zmrzlinu jsem nikdy ani nejedla :-) . Já jsem dělala akorát domácí zmrzlinu z meruněk a jahod, protože těch máme vždycky hodně na zahradě a zmrzliny byly moc dobré. Od té doby, co máme zmrzlinový stroj z Cesk, tak už o domácí zmrzlinu není zájem. Já si dám také radši točenou vanilkovou :-D .

    OdpovědětVymazat