31. července 2013

Meruňkový žitný táč

Je to už trochu s křížkem po funuse (teda s meruňka po sezóně), ale pokud si pospíšíte, ještě hezké české meruňky najdete.
Milovala jsem babiččiny meruňkové táče. Ale chtěla jsem si jej udělat ve zdravější verzi a také samozřejmě veg. A povedlo se!


Potřebujete
Těsto na jeden klasický plech:
200g pšeničné mouky obyčejné (můžete dát i celozrnnou, pokud nebažíte po příliš nadýchaném koláči)
300g žitné celozrnné mouky
250ml sojového či rýžového mléka (nebo jiného rostlinného, ale s jiným jsem to nedělala)
160 - 170ml slunečnicového oleje
1 kostka kvasnic nebo 1/2 balíčku sušeného droždí
asi 10 - 13 vrchovatých lžiček (prostě tak 1/4 hrnku) třtinového cukru (podle sladkosti meruněk či podle vaší chuti
špetka soli (nebo 1/4 lžičky)

Ovoce:
meruňky - rozpůlené či na menší kousky
Můžete však na těsto položit jakékoliv další vaše oblíbené ovoce jako borůvky, švestky, rybíz... Můžete buď kombinovat, nebo udělat jednodruhový táč.

Na povrch:
Drobenka (já dělám z mouky obyč či celozrnné, cukru, oleje či alsan másla) - drobenka nemusí být, ale bez ní to není ono.


Z kvasnic vytvořte kvásek (mléko, trochu cukru, kvasnice). Smíchejte jej s moukou a přidejte vše ostatní na těsto. Promíchejte. Dostanete těsto, které bude mírně mazlavé, ale nesmí téct, neboť to není litý koláč. Takže je to těsto něco v hustotě mezi bábovkou a chlebem. :)))
Nechte nakynout (tak hodinu) a vložte na plech (pokud nemáte podložku, tak jej nejdříve vymažte a vysypte moukou). Na těsto poklaďte ovoce a posypte drobenkou. Nechte ještě chvíli (nejlépe tak 20 min) kynout a poté vložte do trouby a pečte na 180 stupňů asi 20 minut (ale hlídejte to, záleží dost na mouce a množství oleje a vaší troubě atd.). :) Okraje by měli zezlátnout, ale ne už příliš zhnědnout.





1 komentář: