1. srpna 2013

Kváskové lívance s pohankovou moukou

Lívance jsou opravdu dobrý vynález. Sice neoplývají zdravím, ale stejně jdou udělat zdravěji.
Samozřejmostí pro mě bylo použít třtinový cukr a trochu si pohrát s moukami. Výzvou pak bylo použít kvásek. Ten mám od své hodné kolegyně (mj. kvásek můžete získat od nejbližších sousedů díky kváskové mapě). Kvásek jsem měla oživený pro chléb, ale udělala jsem ho nějak víc, tak jsem chtěla udělat něco sladkého. Lívance vyhrály. Vlastně ani neměly konkurenta, chuť přišla náhle a nešlo jim odolat.



Trochu jsem se inspirovala mnoha klasickými recepty na lívance (plnými vajec, mléka, kvasnic atd.), ale pomohlo mi to ujasnit si, co udělám já. A tak vzniklo těsto z těchto surovin:

  • 120g aktivovaného žitného kvásku
  • 150g hladké mouky (pšeničné či špaldové)
  • 150 pohankové hladké mouky (ta vám velmi dobře nahradí vejce)
  • 60g třtinového cukru (ale pokud si na lívance dáte něco hodně sladkého, doporučuji tak 40g cukru)
  • špetka soli
  • asi 470 ml sojového mléka (můžete vyzkoušet i jiné, pak mi dejte vědět, jak to fungovalo - ale myslím, že to bude bez problému); já jsem sojové použila uvařené ze sušeného (pokud to tak uděláte, nechte mléko vychladnout do vlažné teploty, nesmí být horké), ale můžete samozřejmě použít klasické mléko nesuššené, nechte jej ale chvíli chytit pokojovou teplotu

Vše smíchejte, těsto bude tekuté, ale hustší než na palačinky. Nechte nakynout (já jsem to vydržela nechat být jen 30 minut, stačilo to, neboť byly horka a šlo to rychle).

Smažte na pánvi s trochou oleje, pokud nemáte pánev, kde olej nemusíte dávat. Nalijte na pánev a jakmile těsto ztuhne a začnou se dělat bublinky, otočte. Každou stranu dělám asi minutu na plynovém sporáku nasporo, ale radši se řiďte citem. Lívanec má být světle hnědý, ne tmavý až černý. :))


Podávejte s povidly (já měla hrušková, o kterých jsem již psala). Nahoru jsem posypala strouhané bílé tofu (to jakože místo tvarohu). Tofu jsem pokapala šťávou s citronu a trochou agáve sirupu, ale další várku jsem jedla jen obyč neochucené tofu.



9 komentářů:

  1. Určitě! Nenechat se odradit zkoušením a pokusy, každému chvíli trvá, než se adaptuje na jiné zpracování těsta a také je třeba kváske pravidelně oživovat (plno návodů je na netu).

    Každopádně jsem s kváskem už dělala nasladko i koláč (zatím nemám recept, ale byl podobný tomuto: http://tichyzivot.blogspot.cz/2013/02/kvaskovy-svestkovy-kolac.html).

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné livance! Díky za skvělý recept. Udélám to zítra na oběd. Pozdravím! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to teda fakt suprově :) Zkusím je snad hned zítra :)

    OdpovědětVymazat
  4. Aaaaw ty vypadají skvěle, miluji lívanečky k snídani! Jinak, mám dotaz - jaké sušené soj. mléko používáš? :) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Úžasné! :-) Môžem Vás poprosiť o e-mailový kontakt?

    OdpovědětVymazat
  6. kvásek je super na plno věcí... osobně jsem vyzkoušela závin a hřebeny z kvásku... http://zdravejist.blogspot.cz/search/label/kv%C3%A1sek ;)

    OdpovědětVymazat