31. srpna 2013

Veganem v Budapešti

Udělala jsem si třídenní výlet do Budapešti. Je to krásné město a během tří dnů jsem toho viděla opravdu hodně. Kromě památek a nasávání atmosféry jsem řešila i jídlo. S sebou jsem měla jen jídlo do vlaku a pak jsem se plánovala stravovat až tam. Jen jsem to nenechala náhodě a předem si vyhledala, kde se případně mohu najíst.

I když se zdá, že je Maďarsko plné klobás, párků atd., v hlavním městě jsou i vegetariánské restaurace. Přes Google jsem si jich pár našla, leč nestihla jsem všechny vyzkoušet. Takže o některých jen zmínka bez recenze.
První zastávkou byl Hummus bar. Můžete si zde koupit např. falafel do ruky či salát. Nabídka je široká, ale bohužel jsem se zde nezastavila.

Další možností je restaurace Govinda, kterou znáte i z ČR. Je jich více, takže hledejte na jejich webu.

Já jsem úplnou náhodou narazila na malý vegan bufet na ulici Muzeum krt. (blízko knihovny). Bufet se jmenuje La-bar (zmínka je o něm na Happy Cow). Dívejte se pořádně a určitě tento malý bufet nepřehlídnete, protože mají venku krásně barevně popsanou tabuli. Koupila jsem si zde seitan řízek a vegan smažený sýr. Mají také plno dalších slaných a sladkých věcí.


Dobrý je prý i tato restaurace, ale neměla jsem tudy cestu.

Potřebovala jsem si totiž užít typické tržiště a šla jsem rovnou na to vyhlášené - Nagyvásárcsarnok blízko Vámház körút. Třípodlažní tržnice nabízí tuny čerstvé zeleniny a ovoce a koření (hlavně samozřejmě papriky). Navíc to nevyjde vůbec draho a myslím, že mít takovouto tržnici v Brně, tak jím už jen raw. :))


Jednou jsem začala i do thajské restaurace (asijských restaurací je tu docela dost - čínských, vietnamských, thajských...). Po krátkém rozhovoru lámanou angličtinou paní servírky jsem se ujistila, že v tom není nic živočišného (a mohu tedy stále doufat) a dala si tofu s mrkví, hrachovými lusky a rýží. 

Na cestě na zpáteční vlak jsem se stavila do Tesca koupit něco na jídlo do vlaku. Tesco nabízí jogurty (alpro + ještě nějaké) a tofu různých chutí (našla jsem ale i jedno, co vypadalo jako rybí tofu :-O). Koupila jsem si bílé tofu, ale ještě ho nerozdělala, tak uvidíme, jaké bude. Trochu nevýhoda jejich balení tofu (resp. této značky) byla ta, že zde nebylo složení v angličtině ani slovenštině ani jiné mě srozumitelné řeči. 


Kromě tofu si mé spolucestující koupily ještě kafe a moooc velký rohlík. 

Jídla, co jsem ochutnala, byla úžasná. Ani jsem je nestihla všechna vyfotit. Pokud tedy plánujete výlet do Budapeště, určitě s sebou nemusíte brát zásoby jídla. A pokud se tam vypravíte a vyzkoušíte např. ty restaurace a bary, které jsem já nevyzkoušela (a třeba ani zde nepopsala), dejte vědět. Budu moc ráda. 


A za nějaký čas se můžete těšit na příspěvek o londýnském labužírování. :) 

4 komentáře:

  1. No to je nááádhera! Je fakt, že když cestuji, sázím hlavně na vlastní vege jídlo :) Ale když bych věděla, že bude možnost občerstvení podle mého, nerbánila bych se (a nebylo by to drahé) ;-)
    Jinak Govindu znám právě od nás, je super, že sis dokázala poradit i takhle na výletě, ty fotečky jsou krásné. A seitan řízek, to zní úplně báječně :P

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek :) do Maďarska bych určitě chtěla jet :) ... já jsem sice jenom vegetarián, ale naposledy jsem měla velký problém najíst se po cestě do Prahy...příště si musím vzít vlastní jídlo.

    OdpovědětVymazat
  3. To se moc dobře čte.. až z toho závidím! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Hele já to mám úplně stejně, docela dost mně chutnají běžné věci ale jakmile přijde do života něco jako je ketodieta a nebo nějaké omezení zásadních surovin a nebo potravin tak to beru jako výzvu.

    OdpovědětVymazat