3. září 2013

Marmite "sýrové" sušenky

Nedávno jsem si říkala, že když mám doma tolik kuchařek, mohla bych podle nich i něco udělat. Většinou si jimi jen listuji a inspiruji se kombinacemi. Aktuálně jsem nahlížela do knihy 500 veganských receptů od Steenové a Newmanové. Tato kniha obsahuje množství zajímavých receptů, z nichž mě zaujal ten na slané sušenky/krekry (str. 103).



Autorky slibovaly, že krekry budou chutnat jako sýrové sušenky. Musím říct, že mají asi pravdu (i když si už přesně chuť sýrových sušenek nepamatuji). Základem sušenek je kvasnicový extrakt, např. Marmite.



Já jsem Marmite dostala darem od jedné slečny z výletu v Británii, ale dívala jsem se, že jde koupit i v ČR. Marmite je vlastně taková kvanicová pomazánka a říká se, že si ji buď zamilujete nebo ji budete nenávidět. Po kvasnicích cítit není, ale je hodně slaná. Sušenky se proto již vůbec nesolí.

Na sušenky budete potřebovat:

  • 60g arašídové másla (já jsem použila značku M&S, které je asi moje nejoblíbenější),
  • 60ml oleje
  • 4 lžičky Marmite
  • 90ml rostlinné mléka
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 180g jemné mouky (autorky mají špaldovou, ale já jsem doma měla jen mouku Atta)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva


Smíchejte máslo, olej, marmite a mléko. Jelikož jsou arašídové máslo i marmite hmotou trochu patlací, půjde to trošku ztuha. :) Přidejte kmín a přisypávejte mouku a prášek do pečiva.Promíchejte a ke konci prohněťte rukama. Rozválejte těsto na asi 6mm tloušťku a vykrajujte tvar. Já jsem použila kolečko o průměru 3 cm a měla jsem něco přes 30 sušenek. Já jsem si některé sušenky ještě posypala mletou paprikou, bylinkami či sušeným česnekem.

Sušenky pečte asi 12 minut, příp. o trochu déle. Upečené sušenky nechte vychladnout na mřížce.
Výborné jsou samotné (např. místo brambůrek k filmu), ale i jako svačina. Já jsem sušenku natřela pomazánkou a jedla s rajčetem a okurkem.


Určitě sušenky připravte na párty/oslavu. Vyhnete se tak chlebíčkům, kupovaným tyčinkám apod. 

6 komentářů:

  1. Tak to vypadá absolutně skvěle :) Zkusím to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ah můj oblíbený Marmite, to musím vyzkoušet :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to moc chutně, ale nevíte někdo kde seženu to Marmite? Nahradit to asi nejde že:D Díky:)

    OdpovědětVymazat
  4. Very good recipe ;)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Zkoušela jsem také na vegan stravu přejít kvůli hubnutí. Pravdou je že ze začátku to mělo na mě pozitivní efekt, ale pak jsem se vrátila zpět k té smažené stravě a k masu a zase šla kila nahoru. Zkusit to bylo fajn, ale rozhodně bych se tak nechtěla stravovat po zbytek života.

    OdpovědětVymazat