20. října 2013

Zelí (a knedlík a tofu)

Miluji zelí. Mám ho ráda syrové i tepelně upravené. Když se chystám dělat českou klasiku "knedlo zelo", volím již jen svůj způsob úpravy zelí. Sice mám pokaždé tendence se podívat na ty osvědčené babičkovské recepty, ale nakonec to stejně vždy udělám podle svého postupu.


Nakrájím si cibuli a cibulku (příp. ještě porek) a na oleji nechám chvíli restovat. Mezitím pokrájím zelí na malé kousky. Někdy přidám trochu kapusty. Zelí pak přihodím na cibulku, což je trochu obrácený postup, než který používá většina mého okolí. Zelí chvíli restuji s cibulkou. Přidám mahá koření (obsahuje nejen kmín, ale také hořčičné semínko a koriandr). Mahá koření se mi na zelí osvědčilo. Zelí podliji vodou a nechám dusit, dokud není měkké. Osolím a přidám trochu jablečného octu a cukru. Tento poměr dělám pokaždé jiný. Někdy mám chuť na více kyselé zelí, někdy na sladší.


K zelí podávám klasický knedlík a uzené tofu orestované na pánvi se sojovou omáčkou.


Knedlík dělám od oka, neboť se mi tak vždy povede lepší. :)
Do mísy si dám polohrubou mouku (někdy ho dělám z celozrnné). K mouce přidám sušené droždí a sůl a špetku cukru, promíchám a pomalu přidávám vlažnou vodu. Těsto prohnětu, mělo by být pevné. Nechám vykynout a vařím v páře. Špejlí zkouším, zda je hotový.




7 komentářů:

  1. Knedlík jsem si doma ještě nedělala. :))
    Jinak to jídlo celkově vypadá báječně, i když zrovna ten knedlík mám raději bramborový. :P A přestože mi tofu na první ochutnání moc nejelo, někdy bych ho ráda zkusila podruhé, a dala mu tak další šanci. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bramborový knedlík mám také raději, ale většinou jsem líná si jej udělat.

      Tofu doporučuji uzené. :)

      Vymazat
  2. Nevědela jsem jak mám tofu upravit, ale když vidím že to jde vážně jednoduše osmáhnout jen na pánvi, ráda se do toho pustím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji uzené tofu, je v této variantě chutnější. Bílé je vhodné chvíli marinovat např. v sojové omáčce a koření a poté také osmahnout. :)

      Vymazat
  3. Knedlík! Ten jsem neměla ani nepamatuju, naposledy jsem se pokoušela o houskový knedlík z nějakého celozrnného pečiva, dělala jsem ho v hrnečku v mikrovlnce a teda nic moc :D Tohle je super nápad, určitě někdy vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Víte, jaké jsou nejoblíbenější knihy u nás v rodině? Tak to jsou kuchařky na všechno možné brdo. Ale ty opravdu nejoblíbenější prezentují českou kuchyni. :-) Na tomhle receptu se mi líbí to, jak to vlastně docela efektivně kombinuje tu veganskou kuchyni s tou klasickou českou. Někdy to zkusím a uvidím, jestli mi nebude vadit absence sádla. :)

    OdpovědětVymazat