28. října 2013

Slunečnicový chléb Artisan s melasou


Tento skvělý chléb jsem dělala podle kuchařky 1000 vegan recipes od Robin Robertson. Kuchařka, i když je bez obrázků, je hodně inspirativní a hlavně se v ní dobře orientuje, neboť jednotlivé kapitoly jsou srozumitelně rozdělené. 

V části o chlebu jsem objevila dnešní "řemeslný" chléb, který mě zaujal svoji jednoduchostí a ingrediencemi. Trochu jsem ho však upravila. Jeho velkou výhodou je, že chutná moc dobře naslano i nasladko, neboť chuť je díky melase mírně nasládlá, ale jen tolik, aby to nevadilo i slané chuti.

Já jsem ho dělala v pekárně, takže uvedené množství je tak akorát na jeden pekárnový bochník.



Potřebujete:
  • 1 a 1/4 hrnku sojového mléka (já jsem dala kukuřičné)
  • 3 lžíce javorového sirupu (já jsem dala 1 vrchovatou lž melasy, neboť javorový sirup nezpracovávám tepelně, chléb je tak trochu tmavší než v pův. receptu)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lž soli
  • 1 sáček sušeného droždí (jsou to cca 2 lžíce)
  • 3 hrnky chlebové mouky (já dala 2 hr celozrnné pšeničné a 1 hr celozrnné chlebové žitné)
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek (ty nevynechávejte, jsou tam totiž moc dobrá)
Pokud máte pekárnu, nalijte naspod mléko, sirup či melasu a olej, poté přidejte mouku a nakonec sůl, semínka a droždí. Zvolte program Celozrnný.

Pokud pekárnu nemáte, smíchejte zvlášť suché a mokré ingredience a mokré pak pomalu přilévejte k suchým. Těsto promíchejte, vyklopte na vál a hněťte 10 minut. Poté jej nechte kynout asi hodinu na teplém místě (zdvojnásobí objem), opět prohněťte, vložte do moukou vysypané ošatky (příp. již na plech s pečicím papírem) a nechte dokynout asi další hodinu). Pokud máte těsto v ošatce, překlopte jej opatrně na plech. Troubu vyhřejte na asi 200 stupňů, vložte chléb a pečte 10 minut, poté ztlumte na asi 170 stupňů a pečte dalších asi 30 minut. Chléb před vložením do trouby můžete potřít vlažnou vodou (příp. vodou se solí) a posypat ještě semínky.



Čerstvý mi více chutná nasladko s máslem Alsan a meruňkovou domácí marmeládou s perníkovým kořením, později si jej dávám se slanou pomazánkou. 



17 komentářů:

  1. Krásný chléb a kuchařka vypadá hodně zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásny chlieb, dom a si pečieme tiež, nekupujeme ;-) V poslednej dobe dávam cesto vymiesiť do pekárničky (šetrí to čas) a potom nechám v ošatke kysnúť a dám piecť. Dnes večer vyskúšam tento Tvoj slnečnicový :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá krásně, hlavně s meruňkovou marmeládou musí být dobrý. :)

    OdpovědětVymazat
  4. kuchařka vypadá zajímavě, možná se po ní poohlédnu v knihovně:-) slunečnicový chleba jsem poprvné ochutnala v anglii a ihned jsem se do něj zamilovala. Děkuju za recept, jelikož se neodvážím si koupit slunečnicový chléb tady u nás.....Určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný chleba, zmizel skoro celý ten den, co jsme ho upekli. Díky moc za skvělý recept i za tip na knihu. Jen se zeptám pro upřesnění - té soli dáváte lžičku nebo polévkovou lžíci? A mouky je psáno 3 hrnky, v závorce potom dva a dva - je to kvůli jiné nasákavosti celozrnné mouky? Dala jsem taky melasu místo javorového sirupu. A místo kukuřičného mléka rýžové. Určitě budu brzo péct znova, tak můžu zkusit obměny. Ještě jednou díky, pochutnali jsme si, i když jinak se snažíme pečivo omezovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pův. receptu je celá lžíce (polévková) soli, já dávám vždy trochu míň, např. vrchovatou lžičku). Jinak s tou moukou jsem se přepsala, patří jen 3 hrnky, už jsem to opravila.
      Jsem ráda, že chléb chutnal, já jej asi také brzo udělám znovu.

      Vymazat
  6. Díky moc za odpověď, já na něj znova zadělám asi už dnes:)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak od Vánoc už třetí bochník:) Perfektní recept, ještě jednou děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že se chlebík daří. Jakou dáváte mouku?

      Vymazat
  8. Dávám pšeničnou chlebovou hladkou (Babiččina) a žitnou chlebovou tmavou (Předměřická). Pšeničné dávám dva hrnky, žitné jeden a ještě dosypávám, podle toho, jak mi jde hnětení, takže ve výsledku je toho stejně o něco víc než tři hrnky... Jakou dáváte Vy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žitnou mám obvykle také Předměřickou, jinak nakupuji mouky od ProBio.

      Vymazat
  9. Dnesk jsem delala, jen jsem dala 1 hrnek celozrnne zitne a 2 celozrnne chlebove a po upeceni je chleb dost hutny a sladky, takze priste zrejme jeden hrnek celozrnne nahradim bilou moukou a stoprocentne uberu melasu.

    OdpovědětVymazat
  10. Když dělám chléb v pekárně,šlo by "mléko" nahradit vodou ?

    OdpovědětVymazat
  11. Když dělám chléb v pekárně,šlo by "mléko" nahradit vodou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nemělo by to nijak zvlášť recept změnit, tak to zkuste.

      Vymazat
  12. Paráda! Dlouho jsem hledala nějaký podobný recept na domácí chléb a tohle vypadá opravdu hezky. dnes nakoupím potřebné suroviny a pak se do toho hned pustím. Už se moc těším, vaření a pečení je pro mě velký koníček, vždy si u toho odpočinu. No a když se mi pak povede nějaké chutné dílo, hned je to motivace do dalších věcí :-)

    OdpovědětVymazat