10. listopadu 2013

Hruškovo-jablečný štrúdl

Štrúdl jsem jako malá neměla moc ráda. Nechutnaly mi ta upečená jablka. Vlastně jsem neměla vůbec ráda nic z tepelně upravenými jablky (žemlovku bych nesnědla ani dnes). Chutě se však mění a já si dnes na štrúdl pochutnávám.
Receptů je spousta - od těch klasických, po ty netypické až experimentální. Moje maminka a babička do štrúdlu vždy dávaly strouhanku, nastrouhaná jablka, cukr, skořici a vlašské ořechy. Já jsem si recept upravila podle svých chutí a trochu ho pozměnila:

  • nedělám se s těstem, ale kupuji hotové listové těsto 
  • jablka nestrouhám, ale nechávám je na kostky
  • nedávám strouhanku, ale pšeničné klíčky
  • necukruji - buď jsou jablka dost sladká, nebo je trošičku osolím, aby vynikla jejich sladká chuť 

V poslední době jsem si oblíbila ještě přidání marcipánu. Ten si kupuji, takže ve štrúdlu je i cukr, ale někdy tomu nelze odolat. A protože marcipán chutná skvěle s hruškou, přidala jsem ji k jablku. 

Na fakt dobrý štrúdl budete potřebovat:
  • těsto (např. nějaké vegan listové) vyválené dotenka
  • asi 4 lžíce pšeničných klíčků (nakupuji ve zdravých výživách)
  • 2 jablka, 1 hrušku
  • koření, pokud chcete (já dávám směs: nového koření, citronové kůry, zázvoru, muškátového květu, hřebíčku, skořice a badyánu) 
  • marcipán podle chuti
  • lískové (či jiné) ořechy pomleté - množství podle chuti, já dávám docela dost, asi 7 velkých lžic
  • kokosová šlehačka na ozdobu i na chuť (nemusí být)
  • sezamová semínka na posyp
Na vyválené těsto posypte pšeničné klíčky a marcipán, který jste si nakrájeli či nastrouhali. Na to poklaďte jablka a hrušku nakrájené na kostky nebo nastrouhané, posypte kořením, a ořechy a opatrně srolujte, zahrňte rohy. 


Přemístěte na plech na pečicí papír. Nohavici potřete vodou a posypte semínky. Pečte na 180 stupňů asi 20 - 30 minut podle vaší trouby dozlatova. Na dvě nohavice množství znásobte (kromě listového těsto, to stačí jedno napůl). 

Podávejte např. s kokosovou šlehačkou. 

3 komentáře:

  1. To je docela zajímavý nápad..díky za tip :)

    www.andie-chambers.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dobře.:-) Já naopak pečená jablka miluju! :))

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím, že štrúdl je fajn dezert, který zvládnete za pár minut. Ať je to veganská nebo klasická úprava. Prostě vždycky není za hodinku co řešit a máte krásný rychlý dezert. Dokonce to byl jeden z dezertů, který jsem se naučil, když jsem působil v práce Plzeň. Holt mi neměl kdo péct a peněz nebylo tolik, abych chodil do kavárny na dezerty a něco sladkého, tak jsem se učil sám. :O :D

    OdpovědětVymazat