Receptů je spousta - od těch klasických, po ty netypické až experimentální. Moje maminka a babička do štrúdlu vždy dávaly strouhanku, nastrouhaná jablka, cukr, skořici a vlašské ořechy. Já jsem si recept upravila podle svých chutí a trochu ho pozměnila:
- nedělám se s těstem, ale kupuji hotové listové těsto
- jablka nestrouhám, ale nechávám je na kostky
- nedávám strouhanku, ale pšeničné klíčky
- necukruji - buď jsou jablka dost sladká, nebo je trošičku osolím, aby vynikla jejich sladká chuť
V poslední době jsem si oblíbila ještě přidání marcipánu. Ten si kupuji, takže ve štrúdlu je i cukr, ale někdy tomu nelze odolat. A protože marcipán chutná skvěle s hruškou, přidala jsem ji k jablku.
Na fakt dobrý štrúdl budete potřebovat:
- těsto (např. nějaké vegan listové) vyválené dotenka
- asi 4 lžíce pšeničných klíčků (nakupuji ve zdravých výživách)
- 2 jablka, 1 hrušku
- koření, pokud chcete (já dávám směs: nového koření, citronové kůry, zázvoru, muškátového květu, hřebíčku, skořice a badyánu)
- marcipán podle chuti
- lískové (či jiné) ořechy pomleté - množství podle chuti, já dávám docela dost, asi 7 velkých lžic
- kokosová šlehačka na ozdobu i na chuť (nemusí být)
- sezamová semínka na posyp
Na vyválené těsto posypte pšeničné klíčky a marcipán, který jste si nakrájeli či nastrouhali. Na to poklaďte jablka a hrušku nakrájené na kostky nebo nastrouhané, posypte kořením, a ořechy a opatrně srolujte, zahrňte rohy.
Přemístěte na plech na pečicí papír. Nohavici potřete vodou a posypte semínky. Pečte na 180 stupňů asi 20 - 30 minut podle vaší trouby dozlatova. Na dvě nohavice množství znásobte (kromě listového těsto, to stačí jedno napůl).
Podávejte např. s kokosovou šlehačkou.
To je docela zajímavý nápad..díky za tip :)
OdpovědětVymazatwww.andie-chambers.blogspot.cz
Vypadá to dobře.:-) Já naopak pečená jablka miluju! :))
OdpovědětVymazatJá myslím, že štrúdl je fajn dezert, který zvládnete za pár minut. Ať je to veganská nebo klasická úprava. Prostě vždycky není za hodinku co řešit a máte krásný rychlý dezert. Dokonce to byl jeden z dezertů, který jsem se naučil, když jsem působil v práce Plzeň. Holt mi neměl kdo péct a peněz nebylo tolik, abych chodil do kavárny na dezerty a něco sladkého, tak jsem se učil sám. :O :D
OdpovědětVymazat