27. prosince 2013

Kuřecí vegan kousky

Vůbec nevím, jak chutnají kuřecí kousky z fast foodu, ale vzhledem mi je připomínají. Každopádně je to super věc na pohoštění návštěvy. Zkuste tyto kousky udělat např. na Silvestra.


Výborné jsou na ďobání, takže k nim nezapomeňte udělat nějaký dip - např. sojanézový nebo rajčatový. A nebo nějaký kupte, protože jídlo už samo o sobě zdravé není, takže dipem to nezachráníte. :)

Budete potřebovat (pro 2-3 osoby):

  • 1 balení sojových kostek
  • 1 vegan bujón nebo vlastní zeleninový vývar
  • koření na kuře (říkala jsem, že to nebude zdravé, ale zkuste najít nějaké koření bez glutamátu)
  • několik lžic hrašky, příp. cizrnové mouky
  • sušené bylinky
  • sušený česnek
  • sůl
  • hrachové (příp. kukuřičné) vločky
  • olej na smažení

Uvařte ve vývaru sojové kostky (asi 15 minut), slijte, propláchněte studenou vodou a vymačkejte z nich vodu. Posypte kořením na kuře a solí a dejte bokem.
Nachystejte si mísu a do ní nasypte hrašku (začněte např. s půl hrnkem, pokud s hraškou ještě nepracujete a vyzkoušejte si, jak funguje). Do hrašky vsypte ještě sušené bylinky, sůl, sušený česnek a příp. další koření dle libosti. Promíchejte a postupně přilévejte studenou vodu. Vytvořte konzistenci takovou, aby připomínala vajíčka. Pokud budete směs řidší, rozhodně to nevadí.
V hmoždíři rozdrťte vločky na menší kousky a vsypte je do druhé misky.
Rozpalte olej a začněte obalovat kostky. Nejdříve v hrašce, následně ve vločkách. Vhoďte do oleje a osmažte. Vyplatí se nesmažit prudce, aby se stihla hraška dobře zpracovat.
Pokud vám hraška na sojové kostce nedrží, přisypte trochu hrašky. Pokud se s ní špatně pracuje, máte ji pravděpodobně příliš hustou a nebojte se ji zředit.

Osmažené kostky vhoďte do ubrousku a vysajte tuk. Ochutnejte první kostky a v případě málo výrazné chuti ochuťte ještě kostky nebo hrašku.



Podávejte s bramborem jako hlavní jídlo, příp. jen se zeleninou (čerstvou/vařenou/pečenou) jako svačinu/večeři nebo s dipem na oslavách.
Na fotce s čerstvou zeleninou a s pečenou dýní a pečeným česnekem.




13 komentářů:

  1. kostky jsem nikdy neobalovala, zajimave

    --
    paketo.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mnoho oleje nevsají, když jsou dobře obalené v hrašce a vločkách. :)

    OdpovědětVymazat
  3. to by mě nenapadlo, takhle je obalit, ale vypadá to moc dobře, takž brzo vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  4. no páni, to je super!
    já mám sójové kostky hrozně ráda, když se dobře ochutí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to výborně, rozhodně vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  6. Sojové kostky jsou skvělé. Já z nich dělám výborný fejkový buřtguláš o které mi pár masožravců potvrdilo, že by ho nepoznali od originálu, kdybych jim to neřekl. :) Jinak to chce trochu obalit v jemně nadrcených vločkách, ale stačí fakt decentně. Nevzpomenu si teď přesně na značku, kterou nakupujeme, ale tahle sója olej moc nesaje. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli jste vegani, tak to se vám asi nebude líbit, když si tady v komentářích vychválím svůj recept na čevabčiči podle jednoho česko-slovenského kuchaře, že? No co, ctíme přece jenom svobodu projevu, tak mě hned nemusíte ukamenovat. To by se vám líbilo mít všude jen veganské restaurace, že? Ale kdeže.

    OdpovědětVymazat
  8. To vůbec nevypadá špatně. Vyzkouším. Sama se vegetariánsky stravuji už asi 5 let a je teda pravda, že maso mi nijak nechybí. Náhražky masa tedy nijak nevyhledávám, ale ráda je čas od času vyzkouším. Naposledy mě takto dost překvapily takové veganské nugetky, které mají v Kauflandu. Všimla jsem si jich v jejich letáku a musím teda říct, že byly moc dobré.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, mi se s manželem snažíme jíst zdravá jídla, abychom byli pořád fit. Podle mě jsou kuřecí vegan kousky zajímavou veganskou alternativou pro ty, kteří chtějí omezit konzumaci masa, ale zároveň si chtějí dopřát jeho chuť. Dají se smažit, grilovat nebo zapékat v troubě. Jaký je váš oblíbený veganský recept?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, zdravá strava je bezvadný rozhodnutí. Co se týká oblíbených veganských receptů, tak já osobně miluju grilovaný květák marinovaný v česnekové omáčce s pečenými bramborami. Na přípravu mých veganských jídel nejraději používám kvalitní titanovou pánev. Díky nepřilnavému povrchu se na ní nic nelepí a zároveň si všechno zachovává svou šťavnatost.

      Vymazat
    2. Zdravím, souhlasím, že zdravá strava je důležitá k dobrému pocitu, a hlavně dodává energii. Váš oblíbený recept zní lákavě. Grilovaný květák s česnekovou omáčkou a pečené brambory budu muset co nejdřív vyzkoušet. Co se týká přípravy veganských jídel, tak i já používám titanové nádobí. Už jsem si několik kousků koupila na stránkách zgastro.cz.

      Vymazat
    3. Dobrý den, taky se snažíme jíst zdravou stravu a už nějakou dobu si s manželem vaříme veganská jídla. Pro mě se v kuchyni stalo titanové nádobí, taky favoritem, ve kterém se výborně vaří. Jeho rychlé zahřátí mi usnadňuje každodenní vaření, takže mám hned hotovo. Proto pokud hledáte kvalitní nádobí, tak určitě navštivte stránky zgastro.cz.

      Vymazat