17. března 2014

Raw obědy a večeře

S jarem začínám opět zařazovat více syrovou stravu. A co jím?
Do práce jsem si donesla olivový olej a lahůdkové droždí a vždy si vytvořím salát složený z něčeho zeleného. 

Na první fotce je listový salát, rajče a zálivka z oleje, citronu, lahůdkového droždí a špetky soli. Z domu jsem si donesla slunečnicovou pomazánku. Tu dělám pokaždé různě, základem je namočená a rozmixovaná slunečnicová semínka s olejem podle chuti (sezamový, avokádový, konopný...) a následně přidávám podle chuti koření, jiná semínka (dýňová, lněná...) či sušená rajčata. Pokud mám chuť na něco hutnějšího, přikusuji ještě raw placku z jednozrnky (recept níže). 

Zde špenát s rajčaty a placky s nori řasou:

V této misce se nachází kombinace špenátu, brokolice, mrkve a ředkvičky zalité sezamovým olejem. 

O něco hutnější je dip, který se dá jíst také s plackou nebo jednoduše se špalíčky zeleniny (okurek, mrkev, petržel, paprika...). Pomazánka na fotce je vytvořena z:

  • slunečnicová semínka
  • dýňová semínka
  • piniová semínka
  • sušená rajčata
  • olivový olej
  • mrkev
  • petržel kořen
  • petržel kadeřavá nať



 Jednozrnkové placky vytvoříte velmi jednoduše.

Jednozrnku namočte přes noc do vody. Krásně ji nasaje a změkne. Takto nasátou jednozrnku můžete dávat do salátu (zeleninových i ovocných), dělat z ní pomazánky nebo právě placičky.

Pro placky rozmixujte 2/3 namočené jednozrnky, přidejte trochu lněného semínka a koření podle chuti. Umixovanou směs ještě smíchejte s celým lněným semínkem a zbytkem jednozrnky. Já mam nejraději placky rozmixované s česnekem, majoránkou, kmínem a trochou soli, příp. placky rajčatové se sušeným rajčetem, bazalkou a oliv. olejem. Trochu experimentujte a zkoušejte různé kombinace.
Takto vytvořenou hmotu pak usušte. Pokud máte sušičku, je to jednoduché. Já ji (zatím) nemám, tak v zimě suším na topení (dám placku na pečicí papír) a v létě lze sušit na sluníčku. Placky sušte několik hodin podle toho, jak je chcete využít. Měkčí jsou vhodnější jako náhrada pečiva, k salátu atd. Při delším sušení vzniknou krekry.



12 komentářů:

  1. tu pomazánku si píšu do to do listu:)

    OdpovědětVymazat
  2. tak ty placičky si taky musím udělat..mňááám! :)

    OdpovědětVymazat
  3. taky začínám častěji jíst zeleninové saláty:) a placičky vypadaji dobree

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím mě syrová strava nějak nebere, mám ráda teplé jídla, těstoviny, polévky a tak, ale ty placičky musím vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  5. ta pomazánka je teda dost kalorická bomba, tolik oříšků a semínek, ale ty placičky bych zkusila, jednozrnka se dá koupit ve zdravé výživě?

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to všechno moc krásně! :) Já nejvíc rawím, když mám ovoce a zeleninu z vlastní zahrádky. :) Už aby to bylo.

    OdpovědětVymazat
  7. Uááá, miluji saláty a syrovou stravu :) Už aby bylo léto a plná zahrada ovoce, zeleniny a bylinek :)

    OdpovědětVymazat
  8. RAW miluji, mn'am, krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to já to mám úplně stejně. Taky jak teď začalo jaro, tak jsem začala jíst mnohem víc čerstvé zeleniny. No a s tím olivovým olejem a lahůdkovým droždím mi úplně mluvíte z duše. Já třeba vůbec nevím, co bych bez lahůdkového droždí dělala. Používám ho snad do všech jídel. Možná i ve větším množství, než je zdrávo. :)

    OdpovědětVymazat